
Imatge
Angle d’enquadrament: És el punt i la direcció en què col·loquem la càmera respecte de l’objecte filmat
Angle contrapicat: La càmera se situa per sobre de l’objecte. Generalment això provoca que el personatge es mostri empetitit o indefens. Però també pot servir per mostrar una perspectiva diferent i més àmplia d’un decorat que no podríem veure amb un angle normal.
​
Angle picat: És aquell en què la càmera se situa per sobre de l’objecte. Generalment això provoca que el personatge es mostri empetitit o indefens. Però també pot servir per mostrar una perspectiva diferent i més àmplia d’un decorat que no podríem veure amb un angle normal.
​
Angle normal: És quan la càmera se situa a l’alçada dels ulls del personatge. Això no és així en totes les cultures audiovisuals, de vegades l’angle normal se situa a uns pocs pams del terra.
​
Angle zenital: És aquell en què la càmera se situa totalment perpendicular al terra i per tant ens dóna una perspectiva totalment aèria dels personatges.
​
Art contemporani: És una expressió que s'utilitza normalment per designar les obres d'art creades a partir de 1960.
Banda sonora original: Tot aquell so que té lloc en una pel·lícula, la qual inclou els diàlegs, les pistes, els efectes de so, la música diegètica i la música incidental que pren lloc en l'obra i ha estat dissenyat en exclusiu per a la pel·lícula.
​
Cámera fixa: La càmera resta immòbil sobre un suport i enregistra tot allò que hi passa per davant. En els primers anys del cinema la càmera fixa era molt habitual en totes les produccions.
​
Cámera objectiva: Quan la càmera adopta un punt de vista neutre, com el que adoptaria un espectador extern que simplement mira des de fora el que està passant
​
Cámera subjectiva: Si la càmera adopta un punt de vista intern, imitant la mirada d’un personatge per col·locar l’espectador en el lloc d’aquest personatge
​
Camp de visió: Anomenem camp a tot allò que la càmera ens fa visible en un enquadrament determinat
Comissari:
-
Elabora el discurs teòric de l'exposició i realitza la investigació pertinent per dotar-la de contingut científic.
-
Confecciona l'índex de peces, obres o béns culturals que s'exhibiran.
-
Aporta la relació dels prestadors de les obres que s'exhibiran.
-
Supervisa els continguts dels textos de l'exposició i controla que en tot moment s'ajustin al discurs teòric.
-
Participa en l'elaboració del guió expositiu i en el disseny de l'exposició per tal de definir els recursos expositius, el ritme de l'exposició, els recursos estètics, etc.
-
Intervé en l'elaboració del catàleg de l'exposició.
​​
Contrallum: El focus instal·lat de cara a la càmera, d’esquena al personatge que volem gravar i això li dóna un toc misteriós i una imatge poc definida.
​
Continuïtat: La relació entre un pla i el següent en el muntatge. Sovint els diferents plans que componen una escena han estat filmats en realitat en diferents moments i per tant cal vigilar que hi hagi coherència entre ells en elements per no trencar la il·lusió de continuïtat en l’espectador
​
Crític d'art: Persona que avalua les obres d'art, realitzant judicis habitualment a partir de valors estètics, seguint la teoria de la bellesa, i també seguint criteris morals i polítics.
​
Croma: És una tècnica de postproducció i efectes visuals que consisteix en la substitució d'una font del mateix color per imatges o vídeos, aconseguint d'aquesta forma una composició.
​
Curador: És la persona encarregada de crear i enriquir el patrimoni cultural d'un museu. Té per funcions la d'inventariar la seva col·lecció, el seu estudi i documentació; així com la seva conservació, protecció i, finalment, la seva difusió.
​
Efectes sonors ambientals: ​Són aquells sons no sincronitzats que s’afegeixen per crear presència o ambient en una escena amb la finalitat de situar-la en una localització o ambientació específica.
​
Efecte vértic: És una tècnica cinematogràfica que consisteix en moure la càmera de manera que aquesta s'apropi o allunyi del subjecte mentre es modifica la distància focal de la lent, produint així la sensació de que el subjecte es manté estàtic dins el pla mentre el fons s'acosta o s'allunya.
​
El·lipsi: Salt en el temps o en l'espai. L'espectador no perd la continuïtat de la seqüència encara que s'hagin eliminat els passos intermedis.
​
Enquadrament: És la part de realitat que veiem a través del visor de la càmera i que determina allò que l’espectador veurà.
​
Escenografía: Conjunt d'elements (decorat, il·luminació, so, vestuari, etc.) necessaris per ambientar i representar una obra de teatre, pel·lícula o programa de televisió.
​
Filmar: Prendre una escena amb una càmera cinematogràfica
​
Flashback: Altera la seqüència cronològica de la història, connectant moments diferents i traslladant l'acció al passat
​
Flashforward: Narra esdeveniments futurs, anticipacions pel que fa al present de la història, de manera que aquest pot conèixer per endavant fets que passaran més tard.
​
Fora de camp: És tot allò que no veiem en l’enquadrament però que d’alguna manera o una altra forma part de l’escena, ja sigui perquè l’enquadrament ens ho suggereix o perquè ens ho imaginem.
​
Fotomuntatge: És un retoc fotogràfic consistent en la unió de fotografies o parts de fotografies o productes impresos en un collage.
​
Freelance: És la persona que realitza treballs propis de la seva ocupació, ofici o professió, de forma autònoma.
​
Gran pla general:
​
Happening: És una manifestació artística, va sorgir en el 1950, caracteritzada per la participació dels espectadors. Intervé la música, el teatre, i també com a element expressiu, el plàstic-visual.
​
Leitmotiv: És una melodia o seqüència tonal curta i característica, recurrent al llarg d'una obra, sigui cantada (com en l'òpera) o instrumental (com una simfonia)
​
Iluminació: És l'acció o efecte d'il·luminar, una tècnica que es relaciona amb el conjunt de dispositius que s'instal·len amb l'objectiu de produir certs efectes lluminosos, pràctics i decoratius.
​
Lipdub: És un vídeo musical realitzat per un grup de persones que sincronitzen els seus llavis, gestos i moviments amb una cançó popular o qualsevol altra font musical.
​
Llum contrapicada: Des de baix, ressaltarà les ombres exageradament, com passa per exemple a les pel•lícules de terror.
​
Llum creuada: Entre dos focus o reflectors sobre un personatge aconsegueix nitidesa en la figura perquè no es produeixen ombres.
​
Llum exterior: A migdia, amb un sol caient a plom no es pot gravar perquè els objectes no tenen cap matís i la llum tan forta els difumina, mentre que les hores preferides per gravar exteriors són la primera del matí o la darrera de la tarda, si el terra està mullat molt millor.
​
Llum frontal: Situada darrera la càmera, tendeix a aixafar o deixar plans l’objecte o persona filmats.
​
Llum interior: Molt baixa transmet la impressió d’un ambient de pobresa o angoixa, una llum amb focus es pròpia d’un ambient carregat, mentre que la llum natural busca el realisme.
​
Llum lateral: Remarca les siluetes i el contorn, donant més relleu al pla, en deixar una part de l’objecte a l’ombra.
​
Llum picada: És un recurs expressiu que s’aconsegueix col·locant el focus de llum a sobre de l’objecte i així podem donar a la persona l’aspecte de cansada, per exemple.
​
Moviment lliure: És quan la càmera es mou sense seguir un ordre concret. Pot ser amb grua o sense grua
​
Muntatge: Ordenació narrativa i rítmica dels plans en un producte audiovisual.​
​
Muntatge altern: Consisteix en dues o més accions que es produeixen en el mateix moment però en llocs diferents i que, finalment, convergiran. Les escenes de persecució en serien un exemple.
​
Muntatge dialectic: És aquell que pretén que de dos plans successius en sorgeixi una idea, que no hi és en cap dels dos per separat. També se l’anomena muntatge ideològic, muntatge expressiu o muntatge d’atraccions.
Muntatge paral·lel: Dues o més escenes, que passen en moments i en llocs diferents, se’ns van mostrant als espectadors per crear un estat d’ànim o una associació d’idees.
​
Narrador extern: Aquell que explica una història de la qual ho sap tot, fins i tot els pensaments i sentiments més íntims dels personatges, tot i no formar part de la narració
​
Narrador intern: El narrador es troba dins de la història, hi participa directament, és un dels personatges. Utilitza la primera persona verbal
​
Panorámica: És el gir de la càmera sobre el seu propi eix. Pot ser horitzontal, vertical o oblicu. Generalment la panoràmica es fa servir per descriure un escenari o bé per relacionar elements de la mateixa escena però que no apareixen al mateix quadre.
​
Película: És una obra d'art cinematogràfica, la qual expressa la narració d'una història o un fet de manera audiovisual.
​
Performance: És una mostra escènica, moltes vegades amb un important factor d'improvisació, en què la provocació o la sorpresa, així com el sentit de l'estètica, juguen un paper principal.
​
Personatge: Persones que participen en la història
​
Pla américa: Apareix la figura humana aproximadament des dels genolls.
​
Pla detall: Es fa servir per captar un detall de l’escena, o bé del personatge o bé de l’escenari. També s’utilitza barrejat amb la càmera subjectiva per explicar a l’espectador en quin detall es fixa un personatge.
​
Pla general: És aquell pla en què veiem la figura humana sencera i també l’escenari on es desenvolupa l’acció. Depenent de com sigui l’escenari, la figura humana apareixerà en proporció més gran o més petita.
​
Pla mig: Apareix la figura humana aproximadament de cintura cap amunt.
​
Pla seqüència: Una escena no està formada per una suma de diferents plans, sinó que un sol pla ininterromput segueix tota l’acció.
​
Primer pla: Només hi apareix el rostre humà. S’acostuma a utilitzar per captar al màxim les expressions facials. Possiblement és el pla més expressiu. En els discursos televisats, per exemple, s’utilitza en moments en què es vol donar una forta càrrega emocional al que està dient la persona que parla.
​
Profunditat de camp: La distància que hi ha entre l’objecte més proper i el més llunyà que es veuen amb nitidesa a la pantalla.Es pot utilitzar per mostrar en un mateix enquadrament objectes o personatges diferents que tenen interès per l’espectador i que estan a diferents distàncies de la càmera.
​
Punt de vista: És alló que la camara li vol mostrar a l'espectador.
​
Resolució d'imatge: Indica la quantitat de detalls que pot observar-se en una imatge digital, la qual s'expresa en ppp o en anglès dpi. Com més píxels contingui una imatge per polzada lineal, més qualitat tindrà.
​
Síndrome del vídeo vertical: És una divertida aproximació a la pràctica habitual i tan poc encertada de gravar en vertical amb el mòbil
​
So: És una successió de canvis de pressió (compressions i dilatacions) en un medi (sòlid, líquid o gas), provocats per una vibració que s'hi transmet en forma d'ones sonores.
​
Steadycam: Amb la steadicam -càmera que amb els seus accessoris va subjecta a l’espatlla de l’operador mitjançant cinturons i suports lleugers per evitar vibracions- és possible realitzar, també, moviment combinats de panoràmica i tràveling.
​
Stop motion: Tècnica d'animació que consisteix a aparentar el moviment d'objectes estàtics per mitjà d'una sèrie d'imatges fixes successives
​
Transfocus: Consisteix en el canvi d'enfocament en un mateix pla d'un objecte/personatge que està en primer terme a un altre objecte/personatge que està en segon terme o viceversa
​
Travelin: És un moviment que desplaça la càmera d’un lloc a un altre, normalment sobre uns rails.
​
Tràveling circular: És aquell en què la càmera gira en cercle al voltant del personatge.
​
Tràveling frontal: És quan la càmera es mou cap endavant o enrere: o bé seguint un personatge que es mou o bé apropant-s’hi o allunyant-se’n
​
Tràveling lateral: La càmera va movent-se lateralment, normalment seguint -des del costat- el moviment d’un personatge.
​
Vestuari: Conjunt de roba d'una persona o grup que s'utilitza per les grabacions, així que cada actor te una roba del seu estil
​
Veu en off: Recurs narratiu del cinema i les arts escèniques en el qual algú parla com a part de l'espectacle sense sortir a escena o, en el cas audivisual, sense que aparegui a la pantalla.
​
Vídeoinstalació: Es una modalitat de vídeo art que canvia radicalment les relacions entre espectador i imatge electrònica, entre audiència i monitor. No es tracta de veure les imatges davant d'una pantalla, sinó de recórrer l'espai integrant les imatges i els altres elements a ell.
​
Zoom: És un objectiu o dispositiu fotogràfic de distància focal variable, aquells en què es pot variar a voluntat la distància focal i, en conseqüència, l'angle de visió, mantenint el pla-imatge en el mateix lloc
Publicitat
Marca: Signe distintiu d’una empresa, d’una institució i especialment d’un producte o d’un servei, constituït habitualment per un logotip, un gràfic o la combinació d’ambdós.
​
Esteriotips: Són imatges mentals i construccions socioculturals sense base científica, fruit de l'herència cultural, d'opinions i prejudicissobre determinades persones. Simplifiquen la realitat.
​
Prescriptor: És aquella persona que influeix en la decisió de compra del consumidor, en aconsellar-li o prescriure-li el consum d'un determinat producte o servei
​
Publicitat: És una activitat comunicativa encaminada a aconseguir uns objectius dintre de la comercialització i així mitjançant canals de difusió, difondre missatges de promoció del producte a comercialitzar
​
Consumidors: És la persona o empresa que adquireix un producte o servei d'un altre, pagant el preu establert.
​
In-game: És el tipus de publicitat que es fa a partir dels videojocs, utilitzat en el fons, però no es molt eficient ja que la gent esta concentrada en el joc i no en la publicitat.
​
Advergame: Crear expressament un joc per a una empresa partint del producte o de la marca com a element central del joc
​
Logotip: També conegut com a logo, és un signe gràfic, distintiu o emblema utilitzat per entitats comercials, organitzacions o individus amb l'objectiu de facilitar o promoure el reconeixement públic instantani d'un producte, servei o empresa.
​
Eslògan: Frase identificativa en un context comercial o polític
​
Codis etics: És un recull d'un conjunt més o menys ampli de criteris, dictats per la deontologia amb normes i valors que formulen i assumeixen aquells que porten a terme correctament una activitat professional.
​
Briefing: És un document en el que l’anunciant inclou la informació que vol transmetre a l’agència de publicitat. Aquesta informació és vital per realitzar una campanya efectiva.
Al·literació: Figura retòrica relacionada amb la fonètica que consisteix en repetir un so o paraula per crear un efecte determinat.
Art sonor: Concepte artificial que sorgeix com una necessitat de definir tot el que no cap dins del concepte de la música.
Automatització: Terme per indicar algunes tendències que té cada llengua a fer convencionals algunes construccions, aïllades o integrades en un conjunt superior, que adquireixen un sentit cada cop més independent de la situació o context per el que estaven determinades inicialment.
Escriptura automàtica: Forma d'aflorar el subconscient, consistent en escriure deixant fluir els pensaments sense cap tipus de coerció, amb el propòsit de vèncer la censura que es fa sobre l'inconscient.
Imatges hipnagògiques: Visions/ al·lucinacions que es presenten en l'estat hipnagògic del son. També van ser els primer exercicis literaris que va practicar Brossa, segons ell, com un impuls que li venia de dintre.
Inspiració: Desfermament de la creativitat, la idea original o el detonant que fa que alguna cosa es torni estètica, aplicable a qualsevol impuls que iniciï un procés de creació o difusió de pensaments i emocions.
Instal·lació: Conjunt d'obres efectuades en un immoble per tal d'adaptar-lo a la seva funció.
Instal·lació sonora: Està relacionada amb l'art sonor i l'escultura sonora, i pertany a la instal·lació artística. Inclou l'element del so i del temps, i la diferència amb la ecultura sonora és que la instal·lació sonora té un espai trisdimensional, i els eixos amb què s'organitzen els objectes poden ser externs i no exclusivament de l'obra.
Paisatge sonor: L'entorn sonor concret d'un lloc real.
Poema objecte: Un objecte quotidià al qual se li dona una altra interpretació o sentit, aïllant-lo o relacionant-lo amb altres objectes, esdevenint així un objecte poètic.
Poesia: Art d'expressar, de traduir de forma concreta, el contingut espiritual propi, a través de paraules disposades segons unes determinades lleis mètriques.
Pràctica artística: Realitzar alguna acció/treball relacionat amb l'art, ja siguin arts plàstiques, arts visuals, arts audiovisuals, arts escèniques, etc.
Prosa: Forma ordinària del llenguatge, ja sigui parlada o escrita, que no segueix la mètrica ni el ritme del vers.
Referent: Element de la realitat que evoca un parlant amb una paraula. Constitueix un dels vèrtexs del triangle semiòtic, que relaciona la paraula (significant), el concepte associat a la ment (significat) i allò que designa, el referent.
Surrealisme: Moviment artístic i literari d'avantguarda més important del període d'entreguerres i segurament el més influent, creat el 1924 a partir del Manifest Surrealista d'André Breton. Proposa l'automatisme psíquic, mitjançant el qual un mateix pretén d'expressar de paraula, per escrit o per qualsevol altra manera el funcionament real del pensament. Es basa en els somnis i els subconscient.
Cinema
Fotograma: Un fotograma és la imatge que resulta de la incidència de la llum sobre una superfície fotosensible, que posteriorment és fixada per a la seva conservació.
Atmosfera: Espai d'influència d'una pel·lícula, a l'ambient favorable per crear en determinades escenes. Al cinema l'atmosfera es planifica amb cura per tal d'aconseguir la comunicació interactiva entre el que hi ha a la pantalla i l'espectador.
Atrezzo: Conjunt d'objectes que es fan servir en la decoració d'una determinada escena
Audiofile: Sistema de gravació i edició d'àudio digital per ordinador.
Avid: Sistema d'edició digital per ordinador d'àudio i vídeo. És l'estàndard de l'edició no lineal, ja sigui per edició off-line, en línia o composició fílmica.
Còmic
Gutter: Simbolitza l'espai i el temps que no veiem mentre passem de vinyeta en vinyeta i que segons el tipus de transició marcarà el ritme narratiu de la història.
​
Linies cinetiques: Recurs gràfic que mitjançant grups de línies, de diversos dissenys, envoltant els personatges o objectes indiquen moviment o dinamisme de les accions.
​
Bafarada,globus o fumet: És l'espai definit per la col·locació dels textos parlats o pensats pels personatges, el tipus de forma i línia utilitzada en el seu dibuix definiran el seu sentit i intencionalitat matissant els diàlegs o monòlegs.
​
Delta: part del globus, que marca la direcció de la qual prové el text, normalment apunta o senyala el personatge que parla o pensa.
​
Cartel·la o caixetí: Són càpsules dintre de la vinyeta usades com a elements auxiliars del texte per aclarir o reproduïr el comentari d'un narrador.
​
Cartutx: Pot considerar-se un tipus de cartel·la que ocupa l'espai d'una vinyeta. Serveix d'enllaç entre dues vinyetes consecutives i generalment indica una pausa o salt temporal.
​
Onomatopeia: Recurs gràfic que imita un so. Pot estar ubicat dintre o fora del globus.
​
Signes de recolzament: Recurs gràfic que serveix per a enriquir l'expressió dels personatges
​
Codis gestuals: És un dels modes primordials d'expressió dels personatges
​
Muntatge: Transició exterior amb funcionalitat narrativa. Sel·lecció tant de l'espai com del temps amb la finalitat de crear un ritme determinat.
​
Glossari del manga:
-
Kodomo: enfocat als més petits de la casa (Doraemon seria un bon exemple d'aquest gènere).
-
Shonen: adreçat a nois adolescents i centrat sobretot en l'acció (Naruto, Bleach, One Piece ...).
-
Shojo: el públic objectiu són les noies adolescents (Sailor Moon).
-
Seinen: gènere enfocat a adults (Berserk, Gantz ...)
-
Josei: per dones adultes (Nana, Paradise Kiss ...)
-
Nekketsu: Acció en el qual valors com l'amistat, la superació personal i la perseverança estan sempre presents (Naruto, Bola de Drac ...).
-
Metxa: robots gegants tripulats amb humans (Evangelion).
-
Spokon: l'esport és el tema dominant en aquest gènere (Capità Tsubasa, Kuroko no Basket ...).
-
Ecchi: un manga amb contingut "picant", però sense arribar a veure res explícit (To Love RU).
-
Maho Shojo: nenes amb poders màgics (Sakura Cardcaptor).
-
Yuri: manga romàntic entre dones (Strawberry Panic!).
-
Yaoi: manga romàntic entre homes (Junjou Romantica).
-
Gekiga: manga foscos i dramàtics en els quals predominen les trames adultes (Hokuto no Ken, Crying Freeman ...).
-
Harem: generalment, un grup bastant ampli de noies s'enamoren d'un noi (Sekirei).